Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Możesz poprawić swoje zdrowie i samopoczucie, ograniczając nietolerancję lub alergię na gluten. Jak rozpocząć zdrową dietę?

Gluten – co to jest? Gdzie można go znaleźć?

Gluten to połączenie białek roślinnych, gliadyny (lub gluteliny), która naturalnie występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie stanowi on zagrożenia dla zdrowych ludzi. Jeśli jednak masz alergię na gluten, musisz wiedzieć, których pokarmów powinieneś unikać, a które możesz jeść. Przemyślana dieta, która ogranicza spożycie glutenu jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Co może jeść osoba nietolerująca glutenu?

Chociaż gluten znajduje się w kilku zbożach, należy zauważyć, że wiele produktów spożywczych zawiera niewielkie ilości mąki pszennej i żytniej. Samodzielne przestrzeganie diety może być trudne. Upewnij się, że dokładnie czytasz wszystkie etykiety. Muszą one zawierać informacje o każdym składniku. Do pokarmów naturalnie bezglutenowych należą ryż, ziemniaki, bataty i soczewica.

Więcej na temat glutenu i dietach dla osób z nietolerancją glutenu przeczytasz na https://dobrzejemy.pl/

Produkty, które nie są dozwolone w diecie bezglutenowej

Należy ograniczyć wszystkie produkty wytwarzane z pszenicy, jęczmienia i żyta. Mąki bezglutenowe, takie jak mąka kukurydziana, gryczana i ryżowa, powinny być używane do zastąpienia zwykłego chleba i makaronu. Samodzielne układanie menu lub robienie zakupów może być trudne i czasochłonne. Catering dietetyczny może pomóc w rozpoczęciu diety bezglutenowej. Pozwoli to na odkrycie nowych smaków i sposobów przyrządzania potraw, a także pokaże, że brak konieczności stosowania się do wielu ograniczeń nie jest taki trudny.

Dlaczego warto stosować dietę pudełkową z niewielką ilością glutenu?

Ograniczenie glutenu w diecie może jednak wiele zmienić w Twoim życiu. Powinieneś zwracać większą uwagę na to, jakie produkty spożywcze jesz. Możesz zignorować czytanie etykiet i zastanawianie się, czy w danej potrawie jest wystarczająca ilość glutenu.

Previous Nagrodzono ludzi kultury. Wieczór z Lidią Pospieszalską w RCK
Next Betlejemskie Światło Pokoju dotarło do Urzędu Miasta

Może to Ci się spodoba

Projektanci mody widzą potencjał w krakowskim rynku

W prestiżowej lokalizacji Krakowa powstał multibrandowy showroom, który jest pierwszą tak dużą inwestycją projektantów na tamtejszym rynku. Solna 1 ma być miejscem, gdzie dostępne będą kolekcje znanych projektantów i marek, jak

Jak pozbyć się cellulitu?

Cellulit to zmiana skórną, którą potocznie nazywa się pomarańczową skórką. Powoduje on nie tylko nieestetyczny wygląd, ale może też przyczynić się do powstawania cukrzycy. Problem ten dotyka niemal 80 %

Weronika Rosati: nie kupuję kompulsywnie

Gwiazda twierdzi, że do zakupów odzieżowych podchodzi strategicznie. Woli kupić mniej ubrań, ale za to lepszej jakości. Często czeka również na sezonowe przeceny. – Na pewno nie kupuję kompulsywnie, moje zakupy są

Macademian Girl: Kolor nas wyróżnia

Kiedy mamy gorszy dzień, załóżmy na siebie coś kolorowego, a dzięki temu poprawimy sobie nastrój i zmienimy sposób postrzegania siebie przez otoczenie – radzi Macademian Girl. Blogerka zachęca do tego, by przełamywać

Racjonalne zakupy bez tajemnic – jedzenie

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik sklepów przynajmniej raz na jakiś czas robi zakupy spożywcze. W tej materii, jak i w każdej innej dziedzinie życia, każdy ma swoją taktykę i sposób. Jednakże,

Romantyczne falbany i kurtki pilotki w nowej kolekcji marki Top Secret na sezon wiosna/lato 2017

Trendy marki Top Secret na sezon wiosna/lato 2017 można podsumować jednym zdaniem: paryski szyk kontra projekty inspirowane lotnictwem. Z jednej strony nie zabraknie więc romantycznych falban, sukienek z obniżoną talią i pastelowych kolorów,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź