Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta dla osób z nietolerancją glutenu

Możesz poprawić swoje zdrowie i samopoczucie, ograniczając nietolerancję lub alergię na gluten. Jak rozpocząć zdrową dietę?

Gluten – co to jest? Gdzie można go znaleźć?

Gluten to połączenie białek roślinnych, gliadyny (lub gluteliny), która naturalnie występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie. Nie stanowi on zagrożenia dla zdrowych ludzi. Jeśli jednak masz alergię na gluten, musisz wiedzieć, których pokarmów powinieneś unikać, a które możesz jeść. Przemyślana dieta, która ogranicza spożycie glutenu jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Co może jeść osoba nietolerująca glutenu?

Chociaż gluten znajduje się w kilku zbożach, należy zauważyć, że wiele produktów spożywczych zawiera niewielkie ilości mąki pszennej i żytniej. Samodzielne przestrzeganie diety może być trudne. Upewnij się, że dokładnie czytasz wszystkie etykiety. Muszą one zawierać informacje o każdym składniku. Do pokarmów naturalnie bezglutenowych należą ryż, ziemniaki, bataty i soczewica.

Więcej na temat glutenu i dietach dla osób z nietolerancją glutenu przeczytasz na https://dobrzejemy.pl/

Produkty, które nie są dozwolone w diecie bezglutenowej

Należy ograniczyć wszystkie produkty wytwarzane z pszenicy, jęczmienia i żyta. Mąki bezglutenowe, takie jak mąka kukurydziana, gryczana i ryżowa, powinny być używane do zastąpienia zwykłego chleba i makaronu. Samodzielne układanie menu lub robienie zakupów może być trudne i czasochłonne. Catering dietetyczny może pomóc w rozpoczęciu diety bezglutenowej. Pozwoli to na odkrycie nowych smaków i sposobów przyrządzania potraw, a także pokaże, że brak konieczności stosowania się do wielu ograniczeń nie jest taki trudny.

Dlaczego warto stosować dietę pudełkową z niewielką ilością glutenu?

Ograniczenie glutenu w diecie może jednak wiele zmienić w Twoim życiu. Powinieneś zwracać większą uwagę na to, jakie produkty spożywcze jesz. Możesz zignorować czytanie etykiet i zastanawianie się, czy w danej potrawie jest wystarczająca ilość glutenu.

Previous Nagrodzono ludzi kultury. Wieczór z Lidią Pospieszalską w RCK
Next Betlejemskie Światło Pokoju dotarło do Urzędu Miasta

Może to Ci się spodoba

Macademian Girl: Kolor nas wyróżnia

Kiedy mamy gorszy dzień, załóżmy na siebie coś kolorowego, a dzięki temu poprawimy sobie nastrój i zmienimy sposób postrzegania siebie przez otoczenie – radzi Macademian Girl. Blogerka zachęca do tego, by przełamywać

Weronika Rosati: nie kupuję kompulsywnie

Gwiazda twierdzi, że do zakupów odzieżowych podchodzi strategicznie. Woli kupić mniej ubrań, ale za to lepszej jakości. Często czeka również na sezonowe przeceny. – Na pewno nie kupuję kompulsywnie, moje zakupy są

Angelika Fajcht: Dobry styl to dar

Modelka rzadko korzysta z pomocy stylisty. Woli się ubierać sama, a najchętniej wkłada kreacje nie tylko efektowne, lecz także wygodne. Zdaniem Angeliki Fajcht dobry stylista jest w stanie pomóc każdemu. Aby dobrze się

Na czym polegają tłumaczenia ekspresowe?

Klienci nie tylko coraz częściej decydują się na korzystanie z profesjonalnych przekładów, ale i stawiają na tłumaczenia ekspresowe. Takie podejście nie jest wcale przesadnie zaskakujące, jeśli weźmiemy pod uwagę choćby

Jak pozbyć się cellulitu?

Cellulit to zmiana skórną, którą potocznie nazywa się pomarańczową skórką. Powoduje on nie tylko nieestetyczny wygląd, ale może też przyczynić się do powstawania cukrzycy. Problem ten dotyka niemal 80 %

Racjonalne zakupy bez tajemnic – jedzenie

Nawet najbardziej zagorzały przeciwnik sklepów przynajmniej raz na jakiś czas robi zakupy spożywcze. W tej materii, jak i w każdej innej dziedzinie życia, każdy ma swoją taktykę i sposób. Jednakże,

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź